BLACKLIGHT in School

Middelbare scholieren werken in een project (een volle week of een aantal weken een dagdeel) samen met dak- en thuislozen of Syrische statushouders. Zij gaan met elkaar in gesprek en samen de school uit, bijvoorbeeld naar het Tropenmuseum of ze volgen een rondleiding van Amsterdam Underground. Daarna gaan ze geïnspireerd door voorbeelden van actuele kunst zelf een korte presentatie maken waarin ze verhalen en ervaringen van de ontmoeting verbeelden. (In diverse vormen mogelijk)

Museum Mix

Studenten van een kunstvakopleiding verzorgen culturele rondleiding voor bewoners van het Leger des Heils. Ze bezoeken musea en gaan aan de hand van de kunst met elkaar in gesprek. Ze laten elkaar vanuit een nieuw perspectief naar het werk kijken.

The Social Turn

Een keuzevak op de Breitner Academie (AHK) te Amsterdam. Hierbij gaan studenten een socially engaged kunstproject ontwerpen en uitvoeren met respectievelijk bezoekers van een inloophuis voor dak- en thuislozen, clienten van de maatschappelijke opvang of bewoners van een woonvoorziening. Nathalie Roos en Sanne Wichman onderzochte in 2018 wat dit vak opleverde voor de studenten. Lees meer over het onderzoek op https://www.lkca.nl/informatiebank/the-social-turn